Com cada 10 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquest any el lema de la celebració ha estat:
“Dona like a la salut mental. Pel dret a crear benestar”.
El Club Social de la Fundació Nou Camí, ha organitzat aquest acte, juntament amb els Serveis de Salut Mental, l’Ajuntament i l’Escola Municipal de Música de Sant Feliu de Llobregat.
Durant la celebració, que es va realitzar el dia 26 d’octubre al Palau Falguera, vam poder gaudir d’un concert ofert per l’Escola Municipal de Música i posteriorment vam poder assistir a un assaig de la banda.
Els parlaments de l’acte, els van fer el Sr. Oriol Bossa, Alcalde, la Sra. Loren Rider, Regidora de Salut Pública i la Sra. Àgueda Solivellas, Coordinadora dels Centres Comunitaris de Salut Mental del Baix Llobregat.
Les persones vinculades als Serveis de Salut Mental de Sant Feliu de Llobregat, van realitzar un manifest que podeu llegir a continuació:
Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental 2022:
Avui, 26 d’octubre, celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental. És un gran dia a celebrar a pesar de les coses dolentes que hi ha en el nostre dia a dia. El Dia Mundial de la Salut Mental ens uneix a tots en un marc d’esperança present i futur. A pesar de les dificultats, hem tirat endavant i creiem que, en aquest dia de celebració hem d’unir-nos i celebrar-ho amb la gent que tenim a prop.
L’Organització Mundial de la Salut Mental, defineix salut mental com “un estat de benestar en el qual cada individu desenvolupa el seu potencial, pot afrontar les tensions de la vida, pot treballar de forma productiva i fructífera, i pot aportar alguna cosa a la comunitat”.
El lema d’aquest any és; “Dona like a la salut mental. Pel dret a crear benestar”.
El primer a dir és que la salut mental és un dret de totes les persones. Tots necessitem tenir salut mental.
Salut mental no equival a diagnòstic en salut mental.
El model de salut mental ha evolucionat fins a una major sensibilització i empatia, però queda camí per recórrer amb relació a la comprensió per part de la societat.
La majoria de vegades, el diagnòstic en salut mental suposa un escull que impedeix una participació en molts nivells; en l’àmbit laboral, d’educació o en l’àmbit comunitari.
Encara no comprenem com els mitjans de comunicació encara alteren notícies en les quals es culpabilitza a la persona amb diagnòstic de salut mental i de l’etiqueta de violenta tan sols pel diagnòstic. És inacceptable.
Veiem necessari que, des de les escoles es treballi en salut mental.
Així mateix, la detecció i la intervenció precoç en la infància i adolescència, afavoriran una millor evolució i un major benestar.
Com a col·lectiu, en aquest dia, reivindiquem:
– Igualtat de drets.
– Som persones i no una patologia.
– Major inversió i recursos destinats a la salut mental i en especial als dispositius terapèutics i rehabilitadors.
– Dret a un tracte i acompanyament digne i respectuós.
– Dret a la llibertat d’elecció. Tenim en compte la presa de decisions sobretot el que afecta la nostra vida.
– Dret a equivocar-nos.
– Sentir-nos escoltats i valorats.
– Evitar ser jutjats i tractats de manera infantil i paternalista.
– Poder avançar i créixer com persones que tenen somnis i perspectiva de futur.
La salut mental està en mans de tots.