DE LA INCAPACITAT AL SUPORT

En els últims mesos s’ha obert un debat sobre com articular els nostres mitjans per, efectivament, respectar la capacitat jurídica de totes les persones, preservant la seva dignitat, autonomia, voluntat i preferències.

En aquest escenari, es planteja la desaparició del procediment judicial d’incapacitació, pensant en un model de substitució de drets de les persones amb discapacitat física, mental, intel·lectual o sensorial, a un model de “suport”, en el que la persona pugui prendre les seves pròpies dedicions. 

Aquest repte, recollit a la Convenció de Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, aprovat l’any 2006 i subscrit per l’Estat Español el 2008, obre, de nou, el debat sobre la possible dificultat d’aplicació. A pesar d’aquestes possibles dificultats, el Govern va aprovar, aquest estiu, l’avantprojecte de Llei de reforma de la legislació civil i processal sobre discapacitat.

A Catalunya, alhora, s’ha obert un període de consultes a entitats i ciutadania, que finalitza el pròxim 15 d’octubre, a través del qual, poder enriquir les bases sobre l’adaptació del Codi Civil Català en suport a l’exercici de la capacitat jurídica, seguint els principis de la Convenció de Nova York. 

Des de les entitats que treballem i donem suport a persones amb discapacitat intel·lectual o problemes de salut mental, celebrem aquest nou impuls jurídic. Des de la Fundació Nou Camí, seguim treballant per poder adaptar tota l’actuació al paradigma recollit en l’esperit de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. Són molts els reptes que se’ns presenten, però estem il·lusionats i preparats per al canvi.

COMPARTEIX AQUEST POST